Eettentjes

In haast heel Zuidoost Azië, misschien met uitzondering van Sri Lanka, kan je de hele dag eten in de meest uiteenlopende eettentjes. Ook in Maleisië kan de culinaire liefhebber haar of zijn hart ophalen. De keuken is er door het grote aantal bevolkingsgroepen zeer gevarieerd. Maleise-, Chineese-, Hindoestaanse- en Thaise- gerechten zijn haast overal te krijgen. Mensen die nog nooit in Azië zijn geweest en het fenomeen niet kennen, zijn altijd bang voor de voedselkwaliteit. Wel begrijpelijk maar volledig onterecht. Omdat haast iedereen buiten de deur eet, is er een enorme omzet. Er wordt dus altijd met heel verse ingrediënten gewerkt. En de maaltijd worden steeds vers bereid voor iedere bestelling. En in een wok op een hoog vuur …, dat houdt geen bacterie uit. Onderstaand is een kok voor ons in actie, de vis is twee uur eerder aangevoerd, dit eettentje is aan de rand van de vismarkt van Kota Kinabalu (Sabah/Borneo).

Fresh meal at Kota Kinabalu

En er is nog iets leuks aan deze manier van eten. De goede eettentjes zijn bij de lokale bevolking bekend. En daar staan mensen dus te wachten voor een plaatsje. Alle stoelen worden zoveel mogelijk bezet en je kunt dus met volledig onbekende mensen aan tafel komen te zitten. Maar dat geeft juist weer een leuke mogelijkheid tot contact. Onderstaande foto is gemaakt in Kuching, eveneens in Maleisisch Borneo (Sarawak). We zitten aan tafel met een succesvol (en regionaal bekend) zakenechtpaar. Ze ontbijten hier haast iedere dag, want ze zijn dol op de Laksa Sarawak die hier geserveerd wordt. Dat is een soep volgens regionaal recept met o.a. taugé, kip, garnalen, kokosmelk, sereh (citroengras) en gember.

Making friends at the diningtable

En er is nog een voordeel als het gaat om lokale eettentjes. Er is altijd wel iemand die de krant laat liggen. En dus ben je zò weer op de hoogte van het laatste nieuws!

Local news

Sibylle is dol op koken en ze neemt steeds weer recepten mee naar huis. Die maakt ze dan thuis. En in Nederland – met haar koloniaal verleden – zijn al die ingrediënten ook te krijgen. Zo beleven we onze reizen nog eens extra. En voor iemand die zelf door Azië wil trekken en de lokale eettentjes wil proberen is ons advies: gewoon doen, zoek wèl een gelegenheid die goed bezocht is en schuif aan. Eet smakelijk!