Sri Lanka

Zoals veel vrienden weten zijn Sibylle en Bert helemaal verliefd geworden op Sri Lanka. Ons eerste bezoek aan het eiland was in 2011. De burgeroorlog was net achter de rug, het was weer veilig om er te reizen en wij besloten er een auto te huren om daarmee 3 weken over het eiland te trekken.

We raakten snel onder de indruk van het eiland. Om te beginnen van de cultuur, die al enkele duizenden jaren oud is en sterk gevormd is door het alom aanwezige Hindoeïsme en Boeddhisme.

Sibylle has a nice encounter

Contact maken met de Sri Lankanen gaat heel snel!

Maar vooral; de mensen zijn zóóó aardig. En nu de burgeroorlog achter de rug is willen ze maar één ding; vooruit! Het leuke is, je kunt zo makkelijk met ze in contact komen. Vaak wordt je ook gewoon door ze aangesproken, op straat of waar maar een gelegenheid is.

Rondreizen in Sri Lanka gaat heel gemakkelijk en vooral relaxed. In 2011 deden we dat door een auto te huren. Maar met het openbaar vervoer kom je ook overal en het is heel goedkoop.

Tijdens ons eerste verblijf op het eiland, hebben we met onze huurauto over het eiland rond getrokken. En we hebben een aantal van de bekende toeristische plaatsen bezocht. Als je daarvan meer wilt zien, ga dan naar de foto serie. Maar een voorproefje vind je hier onder.

Sigyria Frescoes

De fresco’s van Sigiriya, waarschijnlijk dames uit de harem van koning Kasyapa, gemaakt eind 5e eeuw

Maar wij vonden het minstens zo interessant om meer van de Sri Lankanen zelf te ervaren. Hoe ziet hun leven er uit, hoe denken ze en wat vinden ze van “het Westen”. Daar kan je alleen achter komen door een tijd met ze te leven. En dat gaat heel goed via een ”guesthouse”, waar je deel van de familie wordt als je wilt

Tijdens ons verblijf op het eiland in 2011, hebben we twee maal enkele dagen gelogeerd in een guesthouse in Kandy. Dat werd gerund door Tillek en zijn vrouw Chitra. En dat leek ons een ideale plek om voor langere tijd neer te strijken. En dat hebben we tot nu toe 4 maal gedaan. In 2016, 2017, 2019 en 2020.

Chitra, Tilek and Bert

Aan deze tafel hebben we uren met elkaar door gebracht en heel veel over Sri Lanka geleerd

Kandy is de oude hoofdstad van Sri Lanka en het ligt wat hoger in de bergen.De stad is mooi centraal gelegen. Bovendien zijn we met Chitra en Tillek zo ongeveer bevriend geraakt. We hebben er ons “draaipunt” van gemaakt en van daaruit kleine en grote trips gemaakt, te voet of met het openbaar vervoer. En we hebben via onze gastvrouw en gastheer ongelofelijk veel geleerd over Sri Lanka!

Sri Lanka (letterlijk het eerbiedwaardig eiland) heeft een hoog ontwikkelde cultuur die al zeker 2500 jaar oud is. Dus je raakt er niet snel uitgekeken. En hoe vaker je er komt en hoe langer je er verblijft, hoe meer het eiland tot leven komt. Ook omdat wij er steeds meer mensen hebben leren kennen en onze eigen tradities hebben ontwikkeld. Daarom hopen wij er af en toe te kunnen terugkeren. Het is een beetje een thuis voor ons geworden.

Vind je het leuk over onze schouder te kunnen meekijken en meereizen. Ga dan naar de foto serie via de onderstaande link.

Naar de foto serie over Sri Lanka >>