Auto huren

Een auto huren in Sri Lanka gaat het beste in Colombo of vlak bij het vliegveld. En er komt nog een hele papierwinkel bij kijken. Zo moet o.a. het internationale rijbewijs naar een Sri Lankaans document worden omgezet.

Het verkeer in Sri Lanka is links, zoals overal in Azië. In de hoofdstad Colombo heerst verkeerschaos, maar verder is er overal goed te rijden. En ieder beweegt door elkaar heen. Daarbij wordt er veel getoeterd. Niet uit agressie of om voorrang af te dwingen, maar meer van “kijk uit, ik ben achter je” of “ik ga je inhalen”. Een indruk van het verkeer krijg je via onderstaande clip.

 

In reisgidsen en blogs wordt altijd ontraden om zelf te rijden. Ik deel die mening niet, misschien met als uitzondering India. Het is wèl belangrijk dat je goed kunt omstellen naar links verkeer, maar dat geld ook al voor Engeland. Met een auto waar het stuur rechts zit gaat dat vrij snel.

Er zijn twee belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden:

  1. Houdt rekening met elkaar, of anders gezegd, het gezonde verstand heeft altijd voorrang.
  2. Bussen (en vrachtwagens) nemen altijd voorrang, die rijden volgens een strakke dienstregeling en duwen echt door. Remmen en optrekken van zware, propvolle bussen kost gewoon te veel tijd.

New Sign Posts

… en je moet een paar nieuwe verkeersborden leren

Het comfortabele van een huurauto is natuurlijk dat je nooit een meter met bagage hoeft te slepen en je kunt overal stoppen waar je wilt om even rond te kijken of te fotograferen.

Stop Where You Want

Stoppen waar je wilt om een paar platen te schieten

En je kunt de was drogen. In Haputale waren we helemaal verregend. Dus waslijnen spannen in de auto, airco èn kachel aan. De droge lucht die zo ontstaat maakte de natte kleding weer snel droog.