1981 Algerije en de Sahara

Ben, Bert, Hans en John kennen elkaar uit hun militaire diensttijd. Drie van de vier hadden al uitgebreide reiservaring buiten Europa. Bovendien wisten ook drie van de vier hoe je met een 4 X 4 in het terrein om moest gaan, ver voordat SUV’s in de mode kwamen. Zo ontstond het idee om gezamenlijk een reis door de Sahara te ondernemen.

Dat we juist de Sahara kozen had een reden. Het was destijds nog één van de laatste ongerepte gebieden in de wereld en was redelijk bereikbaar vanuit Nederland. Hoe meer we er over begonnen te lezen hoe fascinerender de Sahara voor ons begon te worden.

Politiek gesproken waren de meeste Sahara-landen in 1981 betrekkelijk veilig en er kon in feite vrij gereisd worden. Maar de Sahara is één van de meest desolate gebieden van de wereld en meet globaal 2000_KM bij 5000_KM. En in het hart van de Sahara was zelfs op de doorgaande routes, de “pistes”, nauwelijks verkeer. Het kon dagen of soms zelfs enkele weken duren voordat er weer verkeer op een piste was. In veel Sahara-landen was het reizen door de Sahara daarom gebonden aan een systeem van reisvergunningen, zodat bekend was wie er onderweg was. Maar als er al alarm zou worden geslagen, dan zou hulp waarschijnlijk veel te laat zijn.

Daarom was een goede voorbereiding een eerste vereiste. Bovendien was het een voorwaarde, zelf ingrijpende reparaties aan de auto te kunnen uitvoeren. En tenslotte was het van levensbelang betrouwbaar te kunnen navigeren . Vergeet niet, in 1981 was er nog geen satelliet navigatie beschikbaar voor civiele toepassingen.

Onze voorbereiding werd beloond met een fantastische reis, klik hier voor de route. Uitgesproken indrukwekkend waren de pistes tussen In-Amenas en de oase Djanet. En tussen Djanet en In-Amdjel, waar wij weer op de hoofdweg tussen Tamanrasset en Aïn Salah kwamen. En natuurlijk niet te vergeten, de rotsschilderingen op het plateau van Djabarèn. De rotsschilderingen waar de Sahara zo bekend om is en die bewijzen dat dit gebied ooit een groen savannegebied is geweest, waar herders hun vee hielden en er een fauna voorkwam waar o.a. giraffen en buffels deel van uit maakten. Ik vond de Sahara zo indrukwekkend dat ik er nadien nog een paar keer ben teruggekeerd.

Naar de foto serie >>