Reisvergunning van de Daira

In het centrale deel van de Sahara, was het verplicht om voor vertrek een reisvergunning te halen bij de “Daira”, een lokale politie autoriteit. Dat systeem dateerde nog uit de Franse koloniale tijd.

Daira In-Amenas

Het idee was, dat voor het vertrek, een auto met inzittenden werd afgemeld in de plaats van vertrek en via een radioverbinding werd aangekondigd bij de geplande plaats van aankomst. Dit samen met de verwachte aankomstdatum, aantal passagiers, etc. Wanneer een auto niet op de geplande datum  was aangekomen kon er een zoekactie worden gestart.

In de Franse tijd zal het ongetwijfeld goed hebben gewerkt, maar ons bleek als snel dat er in de praktijk niets van terecht kwam. Soms liep de Daira een maand achter met het registreren van het autoverkeer op de pistes. Iedereen was gewoon op zichzelf aangewezen, overigens precies waar we rekening mee hadden gehouden.

Daira form In-Amenas

Dit is het formulier waarmee we ons in Djanet bij de Daira hadden afgemeld, bestemming Tamanrasset. Veel stempels, zoals overal in Afrika, maar dat helpt verder niet zo veel als het eventueel mis loopt.