1986 Niger en het Aïr gebergte

In het zuidelijke deel van de Sahara ligt het Aïr gebergte. En het vormt een van de absolute hoogtepunt van de Sahara. Het is niet alleen landschappelijk erg mooi, er zijn ook prachtige rotsschilderingen te vinden. Dit deel van de Sahara was ca. 7000 jaar geleden bewoond en er waren meren waar gevist werd. In sommige delen zijn daarom ook neolithische voorwerpen te vinden, zoals pijlpunten of aardewerk.

Iedereen die zijn hart verpand heeft aan de Sahara, heeft het op haar of zijn verlanglijstje staan. En dat gold ook voor mij. In 1986 was het eindelijk zo ver. Samen met een Frans stel, dat ik in 1984 tijdens een andere Sahara reis had leren kennen, ondernamen we een reis door de Aïr. 7 weken uit en thuis. Klik hier om onze Aïr route te bekijken.

De Sahara zelf is al desolaat en moeilijk bereisbaar. Voor het Aïr gebergte geldt dit in de overtreffende trap. Dat betekent dat een reis door dit gebied alleen in konvooi van minimaal twee auto’s gemaakt kan worden. Dat een betrouwbare gids noodzakelijk is, niet alleen om te weten waar je bent, maar vooral om te zien welke delen in het terrein begaanbaar waren en welke niet. En dat je over een heel goed uitgeruste auto moet beschikken, met een actieradius van 2000 kilometer in het terrein.

Overigens was ook het reizen vanuit Europa naar en van het Aïr gebergte best vermoeiend. Het oversteken van de grens tussen 2 Sahara landen kostte meestal een halve tot een hele dag. Vooral de inreis in Niger was berucht. Bovendien waren er in Niger heel veel controles onderweg (road blocks). De militairen die zo’n controlepost bemanden, probeerden hun soldij al controlerend, vaak nog aan te vullen. Ofwel, ze wilden altijd geld of whisky hebben. In Mali was de brandstof bevoorrading vaak weer een probleem. Er was gegarandeerd schone diesel in Niamey (Niger) en dan pas weer in Adrar (Algerije), 2000_KM naar het noorden.

Vandaag is het maken van deze zelfde reis absoluut uitgesloten vanwege de politieke situatie in deze landen. Algerije, Niger en vooral Mali zijn helaas onbereisbaar voor westerlingen. Maar ik hoop dat ik via deze web site toch een indruk kan geven van dit unieke gebied.

Naar de foto serie