De auto

Na ervaring te hebben gehad met twee Land Rovers, besloot ik voor deze reis over te stappen naar een Mercedes Geländewagen. Deze waren in 1979 op de markt gekomen en gebruikte exemplaren begonnen enigszins betaalbaar te worden. Ik kon een 300GD kopen, een auto met lange wielbasis en een 5 cilinder dieselmotor. En deze auto begon ik uit te rusten voor de reis.

Mercedes 300GD
Het is belangrijk om het zwaartepunt van een auto zo laag mogelijk te houden. Dat betekent dus zo min mogelijk op het dak. En alles moet dusdanig degelijk worden uitgevoerd dat het “rammel vast” is. Veel van de Sahara pistes veroorzaken een enorm getril van de auto. Zodanig dat er soms veel schade aan een auto en/of uitrusting (imperiaal) kan ontstaan.

Er moest ook veel brandstof mee, want er was een actieradius in het terrein van minimaal 2000_KM noodzakelijk. Daarvoor had ik een tank ontworpen en laten lassen, die op de laadvloer van de auto kwam. Met een elektrische pomp kon brandstof van deze tank naar de autotank worden gepompt. Totaal kon er zo 390 liter diesel mee.

Daarnaast had ik met behulp van een gelaste staalconstructie een interieur in de auto gemaakt, waarmee ook de volledige watervoorraad, de etensvoorraad en alle overige bagage binnen in de auto kon worden opgeborgen. Zelfs de twee reserve wielen kregen een plaats binnenin de auto. En er was nog een tweepersoons bed in de auto. Alleen twee rijplaten gingen op het dak. Deze uitrusting bleek in de praktijk heel goed te voldoen. De bovenste foto geeft een indruk.

Michelin S

Een hoofdstuk apart werd gevormd door de banden. In die tijd was er één type band beschikbaar dat speciaal voor zand was ontwikkeld. Het was de Michelin S band. Deze band had een ronde schouder, zodat hij niet in het zand “sneed” en zich daardoor ingroef. Bovendien was het “geheime wapen” dat deze band met een zeer lage bandenspanning kon worden gereden. In het zand mocht de bandenspanning tot 0,7 bar worden terug gebracht. Zo ontstond er een hele platte band met een groot oppervlak, die als een zachte kamelenvoet in het zand stond. Het effect was ongelofelijk en wij zijn nooit vast komen te zitten.