De Sahara en eigenlijk heel Afrika, is bekend om haar rotsschilderingen. Veel schilderingen zijn overigens uitgekraste reliëfs. Het is daarom beter van rotskunst (rock art) te spreken. Deze rotskunst is vaak vijf tot tienduizend jaar oud en heeft de erosie door zon, wind, zand en soms regen, redelijk goed doorstaan. De nieuwe bedreiging wordt gevormd door de mens. Terroristen gebruiken de afbeeldingen als schietschijf, toeristen maken de tekeningen nat, zodat ze beter uitkomen op de foto. En de lokale bevolking kleurt de tekeningen in, om zo opnieuw de magie die in de tekeningen “opgeslagen” is, tot leven te brengen.
Dat realiseerde ik mij toen ik op een avond een National Geographic Magazin uit 1999 open sloeg. Daar zag ik een foto, die ik in het Aïr gebergte in 1986 net zo gemaakt had (onder). Alleen was deze nu ingekleurd.
Voor degene die geïnteresseerd zijn in deze kunst heb ik een speciale serie samengesteld van alle opnamen die ik tijdens de 1986 reis over dit onderwerp heb gemaakt. En wie nog meer wil weten kan terecht op de site van de Trust for African Rock Art. Een stichting die zich inzet voor de documentatie en bescherming van deze kunst.