1975 Zuidelijk Afrika

In 1975 was Afrika nog een relatief onbereisd en ongerept continent. Een “oppas tante” had sedert 1953 een zoon in Rhodesië wonen en hij schreef zijn moeder regelmatig. Van haar kreeg ik de afgeweekte postzegels, met daarop o.a. de afbeelding van de Victoria watervallen. Dat leek mij als kind al erg spannend! Toen ik, samen met twee studie collega’s, Hans en Remo, de kans kreeg om ruim een half jaar te komen werken in Johannesburg als student-assistent, hoefde ik niet lang na te denken.

Ons primaire doel was de best mogelijke werkervaring opdoen in het kader van onze HTS-E opleiding. En zoveel mogelijk van Afrika zien als mogelijk was. In 1975 werd iedereen die in Zuid-Afrika verbleef, geconfronteerd met de binnenlandse politiek. En als je door de buurlanden trok, ook met het proces van dekolonisatie. Met het Rhodesië van Ian Smith. En met de gevaren onderweg die het reizen in die buurlanden sowieso met zich mee brachten. Maar juist daardoor hebben wij er een ongelofelijk interessante tijd gehad.

De plannen om door Zuid-Afrika en vooral door de buurlanden te trekken, ontstonden al vrij snel na aankomst. Tijdens de koffiepauze gingen alle medewerkers van “ons” laboratorium bij elkaar zitten en daar werden veel reisverhalen uitgewisseld. En toen één van onze collega’s een goede Land-Rover 109 te koop aanbood, was het besluit snel genomen. Dankzij hulp en reisadviezen van collega’s, konden we een vliegende start maken. We verdeelden de taken met zijn drieën en zo werd de auto uitgerust en de reis voorbereid. Drie maanden nadat we in Johannesburg waren aangekomen, begonnen we aan een tour van ca. 7000 KM door Afrika. Onze route kan je hier vinden.

Voor ons betekende de reis een “kwantumsprong”, als het gaat om het opdoen van reiservaring en de beeldvorming van landen buiten Europa. En we hadden het gevoel dat we nog een laatste blik hebben gehad op het ongerepte Afrika. Vooral het vrij rondtrekken door Botswana was wat dat betreft een hoogtepunt.

We hebben niet alleen rond gereisd, maar ook 7 maanden in Johannesburg gewoond en gewerkt. Daarom heb ik ook een korte serie gemaakt van Johannesburg en omgeving anno 1975.

De dia’s zijn niet gemaakt op Kodachrome, maar op Agfa CT18. Een vrij korrelige film. Dat is enerzijds duidelijk terug te zien op de scans. Anderzijds heeft het ook de charme van oud analoog materiaal.

Naar de foto serie over de rondreis, toen Afrika nog relatief onbereisd en ongerept was >>

Naar de foto serie over Johannesburg en omgeving, toen Jo’burg nog een veilige stad was >>