Land Rover 109

Onze Land Rover, een type II-A uit 1969. Hier gefotografeerd in het Chobe National Park in Botswana, september 1975. Ik zat op het imperiaal van een voor ons rijdende Jeep Wagoneer om de foto te maken.

Land-Rover in Chobe

Land Rovers hadden het imago onverwoestbaar te zijn, maar dat was niet erg verdiend. Berucht waren o.a. de afbrekende steekassen in de achterbrug. Ook bij ons was het een keer raak. Schijnbaar zonder aanleiding brak de rechter steekas af. Waarschijnlijk een oude breuk. Gelukkig hadden we reserve assen bij ons. En we waren in staat het euvel in een halve dag te repareren. Later zouden Hans en Bert nog veel plezier hebben van deze ervaring, toen ze hun 1981 Saharatocht gingen voorbereiden.

Land Rover differentieel

Maar Land Rovers hadden iets bijzonders, ze kwamen haast overal doorheen en er was nog vrijwel geen concurrentie van andere automerken. Vooral dat bepaalde hun imago in die tijd.

En omdat Afrika in die tijd min of meer gestandaardiseerd was op Land Rover, waren haast in iedere uithoek van dat continent onderdelen te verkrijgen, overigens vaak gebruikt.